Our First day in Armenia

Well, I can see it is not going to be a very easy country. The weather is not picture
perfect and we should not expect it. But we certainly hope we will make it. As we tried
today.

  • arriving at the crack of dawn to a deserted railway station is not the best introduction
    7am arrival time is not an ideal time to come to town. Way too early for the Caucasus
    people, everything is closed, except for the Marriott hotel coffee shop or rather the
    espresso machine. Except we have no local money to pay and the receptionist is not
    eager to help.
  • the alphabet is not exactly the bubble scripture of Georgia, Burma, or Cambodia or the
    tea leaves of Arabic alphabet. It is a kind of Xmas cane style. It does not matter too
    much when it is followed by Latin (English) or at least Russian version because Latin
    transcript of Armenian original is rather phonetic so it could vary from case to case, but
    mostly it is completely missing.
  • google maps have not yet mapped all of Armenia, including our B&B

When we finally got the rental car 2 hours late from the office in the Marriott we had to follow the sun hidden behind clouds and our feelings to get to our B&B on the outskirts of Yerevan. After getting totally lost and stopping numerous times at the side of the roads to ask for directions we found it, had a late breakfast, saw the preparation for today’s lunch on the fire

armenia1

…..and Armenian bread called lavash…

armenia2

..and we were back on the road.

I should actually say bad roads reminding me of a practice field for Armenian tank divisions. Our car, Soviet era style Jeep Niva, has its own problems with age, the gear box (it looks that gear #1 died a few years ago making me hop embarrassingly all over the parking area like an antelope) and average mileage of another Soviet era product, a top of the line jet fighter MiG-27.

Luckily the first sights on our Armenian self drive itinerary are just about 1/2 h down the road from our accommodations.

We start off with the Temple of Garni, a well preserved example of simple and simply divine Greek architecture from the times when Armenia was the Wild West of the Greek Empire. Ksenija visited it when she was here for the first time, thirty years ago, but of course the temple was not where it stood in her memory and it looked much smaller now. Still it was a cute and perfectly restored souvenir from those times of antiquity.

armenia3

She has been telling me about this temple for the last 30 years so now she finally dragged me here.

armenia4

This long day we ended by visiting our first monastery, a real gem at the end of the valley, called Gerhardt. It was partially carved into the rock, some sort of Armenian answer to Jordanian Petra. It had very primitive, but very powerful animal carvings and spectacular acoustics. An Australian Armenian woman sang an Armenian song and in the near pitch dark of the chamber pier ed by a few thin devotional candles it was so beautiful, you did not want it to end.

armenia5

By that time we were very much tired by all of the events of the day and mobilized all our inner strength to drive back through an unfamiliar landscape, occasional showers, Mt. Ararat hidden in the clouds, all the while fighting with the gear box, to our home away from home, a place called „Three Jugs“ for a before dinner talk with a visiting ceramic artist who, like almost all Armenians left in this country, has only a limited command, if any, of English and to communicate with most of them we have to dust off our rather rudimentary Russian which is most of the time a lot better than their English. After the hard benches of the Georgian first class train we will sleep well in real beds tonight.

armenia7

Pár tipů v Courchevelu

Courchevel patří mezi nejlepší evropské lyžařské destinace. Město leží v samém srdci střediska Les Trois Vallées, Tří údolí, které dále tvoří pohoří La Tania, Méribel a Mottaret. Dohromady se nabízí až 600 kilometrů vzájemně propojených sjezdovek. Courchevel představuje jednu z největších koncentrací luxusu na jednom místě. Jsou zde zastoupeny snad všechny velké světové značky. Samozřejmostí je také bohaté wellness zázemí a spoustu povyražení. Při ideálních podmínkách si zde dobří lyžaři užijí parádního Prašanu, případně heliskiing.  Příznivci chutných jídel mají k dispozici hned několik restaurací pyšnících se michelinskou hvězdou. Výborné jídlo se pochopitelně dostane i podnicích bez hvězd.

Ideální polohu k ubytování nabízí Hotel Le K2, který se nachází nedaleko centra Courchevel 1850. Jeho silnou stránkou je kvatlitní personál. Výborné wellness doplňují bazén a terasa s krásným výhledem na okolní horské masivy. Za návštěvu určitě stojí restaurace Le Kintessence, která drží dvě michelinské hvězdy. Vzhledem k tomu, že nabízí pouhých pět stolů pro celkem dvacet pět míst, je záhodno si udělat včasnou rezervaci. K Hotelu Le K2 náleží také osmička skvěle vybavených a prostorných chaletů. Jak je na dobrých adresách obvyklé, jsou s hotelem propojeny podzemním tunelem. Velmi dobrou alternativu k Le K2 nabízí sesterský hotel Le Kilimandjaro.

Hotel Le Cheval Blanc má každoročně až osmdesátiprocentní návratnost hostů. Cheval Blanc patří mezi devítku francouzských „palace hotelů“. Zjednodušeně řečeno, patří mezi devět nejluxusnějších ubytovacích zařízení v zemi. Velikost je střídmá, nabízí se pouhých 36 suit, nejprostornější čtyřložnicové apartmá zabírá celé 4. patro. Péče o hosty je příkladná. Po lyžovačce jsou k dispozici rozlehlé lázně, následně výborná restaurace, která aspiruje na třetí michelinskou hvězdu.

Další špičkový hotel představuje Les Airelles, který stejně jako Cheval Blanc patří mezi „palace hotely“. Je vhodný především pro rodiny s dětmi. Les Airelles ale nemusí sednout každému. Interiéry až moc připomínají palác ve stylu horské chaty. Jinak je zde myšleno na každý detail.

V Courchevelu se nabízí také několik parádních chaletů. Za zmínku určitě stojí luxusní třípatrová chata Shemshak Lodge, do které se vejde osm dospělých a pět dětí. Tento ski-in ski-out chalet má vlastní malé spa s bazénem, jacuzzi, hammamem, saunou a posilovnou.  O poznání větší je Chalet Owens, který pojme až dvanáct dospělých. Na rozdíl od Shemshaku je ideální pro partu přátel, kteří doma zanechají děti a vyrazí si popařit. I zde jsou k dispozici malé lázně. Navíc pak pokoj pro služebnictvo či ochranku.

Víkendové rybaření na Aljašce

Rybaření na Aljašce je obvykle spojeno se špatným počasím, ale zároveň skvělým lovem. Tentokrát jsem letěl ze San Franciska přes Seattle do Anchorage. Poté cestou podél pobřeží do Cordovy, střediska komerčního rybolovu. Cílovou stanicí byl Yakutat, místo se zhruba pěti sty obyvateli. Nebylo to poprvé, co jsem tu byl na rybách. Ještě vzpomínám na svého prvního lososa v roce 2001. King Salmon, zvaný také Chinook, měřil 107 centimetrů a vážil 16 kilo.

Celá naše skupina měla čtrnáct lidí. Najali jsme tři kabiny na břehu Yakutat Harbor ležícím na jižní straně Yakutat Bay s výhledem na přístav. Každá kabina měla svůj rybářský člun a průvodce. Na vodu jsme v sobotu i v neděli vyráželi v sedm ráno, před osmou jsme obyčejně zakotvili v ústí Yakutat Bay do Aljašského zálivu. V hloubce asi sto stop jsme chytali na maso halibuta. Protože nikdo z nás nebyl aljašský rezident, představoval náš denní limit dva halibuty na osobu. Tohle množství nám trvalo nachytat asi hodinu a půl. Halibut se chytá na herinka a kilové závaží, které stáhne návnadu až na dno a pak se povytáhne zhruba půl metru, kde halibuti nejvíc berou. Dostat tuhle rybu na hák není až takový problém. Horší bylo větší kousky vytáhnout na loď a pak uložit do „skladovacího“ boxu. Naše úlovky se pohybovaly od 18 do 55 kil.

Po půl desáté jsme začali chytat lososy. Existuje několik druhů. Nás zajímal největší a nejpopulárnější King. Losos se na Aljašce vrací do řek jen jednou za život. Po nakladení jiker zahyne. Oproti tomu atlantský táhne během života vícekrát. Ovšem chytání lososa v Yakutat Bay se nekvalifikuje jako chytání při tahu, protože je ve slané vodě. Přesto tohle rybaření tady podléhá dosti přísné kontrole. Pokud chci chytat lososa, musím si koupit povolení a nesmím jako nerezident chytit víc než jednoho.

Losos se chytá na umělou návnadu, která se vleče (tzv. trolling) za člunem v hloubce asi 40 stop, kde se King obyčejně pohybuje. Používá se na to zvláštní nářadí, které má asi metr z lodi vysunuté rameno. Z něj vede extra vlasec se závažím asi tak pěti liber, které drží vlasec rybářského prutu v požadované hloubce. Když losos zabere, vyškubne vlasec ze svorky (vypadá jako kolíček na prádlo) se závažím, a pak začne tanec. Sranda s lovením lososů spočívá v tom, že je to bojovník a skáče z vody jako divej, často mění směr a dokáže dost táhnout. Takže dostat ho do blízkosti lodě, kde se dá vzít podběrákem, představuje docela tuhý boj. King může mít i přes 45 kilo. Jak už jsem zmínil, můj první King měl 16 kilo a to už je celkem slušná váha.

Minimální délka pro ponechání si uloveného lososa je 70 centimetrů. V sobotu dost brali a tak jsme za tři hodiny měli všichni svého Kinga. Zabalili jsme to a jeli zpátky do Yakutatu na oběd. V přístavu nás čekal chlapík ze státního rybářského úřadu, který nám všechny ulovené ryby přeměřil, zvážil a zkontroloval, jestli všichni máme koupené a hlavně vyplněné povolení.

Nelovili jsme jen halibuty a lososy. Krome nich se na vlasec občas chytila i jiná havěť. Nejčastěji šlo o ropušnici, kterých jsme jen v sobotu vzali deset, protože má docela dobré maso.

Velice ceněnou rybou je ling cod, jehož lov je také přísně kontrolován. Nerezident si může ponechat pouze jednoho, a to o minimální délce 30 (asi 76 cm). Je to dost obludná ryba, ale má výborné maso. Nesmím zapomenout na chobotnici, která se mi dostala na hák při chytání halibuta. O ní jsem se nemusel s nikým dělit.

Z rybaření na Aljašce se nikdo nevrací s prázdnou. Tentokrát si každý člen naší skupiny odvážel dvě krabice s očištěnými filety. Každá vážila 50 liber (skoro 23 kilo).  Celkem tedy šlo o 1400 liber masa. Zbylých asi 250 liber jsme ponechali majitelce Lodge, která se o nás starala a všechno zařizovala.

Pokud si někdo myslí, že je možné se tímhle živit, tak ho mohu ujistit, že kdybych šel do sámošky a koupil tam halibuta, tak by mě to přišlo asi levněji. Ale bylo by to bez té srandy a hlavně bez rybářského vzrušení. A tak se už těším na další výpravu. Na Aljašku určitě vyrazím zase příští rok.

Pohodlné chalety v oblasti Kitzbühel

Maierl-Alm & Chalets je malý resort vysoko nad tyrolským Kirchbergem a vlastně také nad slavným Kitzbühlem. Ve středu stojí neveliký hotel, který obklopuje zemědělská farma a pětice parádních chaletů. Každý z nich disponuje třemi patry o 200 metrech čtverečních. V tom nejvyšším se nacházejí dvě prostorné ložnice s veškerým příslušenstvím. V jednom je uprostřed místnosti vkusná solitérní vana. V prostředním patře, které je na úrovni příjezdové cesty, je obývací pokoj, kuchyň, jídelna, bar a velká terasa. Úplně dole jsou k dispozici opět dvě plně vybavené ložnice. K tomu ještě prostor pro lyžařské vybavení, případně kola, vstup do podzemního tubusu/tunelu, který vede do hotelového bazénu, fitness a samotného hotelu.

Maierl-Chalets-im-Winter

Nejpříjemnějším místem nejspodnějšího patra je ale privátní wellness se saunou, relaxační místnost s velkou postelí. Venku na terase pak dominuje jacuzzi s úchvatným výhledem na hory a do údolí. V případě dobré společnosti, rozhodně doporučuji zimní pobyt v něm protáhnout do ranních hodin. Je to opravdu příjemné. Ubytování je samosebou ski-in & ski-out, což zvyšuje komfort. Každý z chaletů pohodlně pojme včetně dětí až deset lidí. Připomínám velmi pohodlné postele. Kombinace kvalitního dřeva a kamene je opravdu příjemná a člověk při návštěvě už myslí na to, kdy se sem zase vrátí.

Kdo by do Maierlu přijel za špičkovou gastronomií, nebude zcela uspokojen. Jídlo je na rakouské poměry slušné, ale v Praze by to na první pětadvacítku určitě nestačilo. Okolní lyžařské terény nejsou tak dobré jako například ve Voralbersku. Množství sjezdovek různých náročností je ale dostačující. Navíc, kdo by si nechtěl sjet Hahnenkamm, nejslavnější a nejobávanější světovou sjezdovku. Nejvíc vítězství v klasickém sjezdu zde vybojoval Švýcar Didier Cuche. Celkem pětkrát stál na stupni nejvyšším.

Maierl-Alm & Chalets je výbornou volbou pro všechna roční období. V nejnižší sezóně se dá pořídit za zhruba 500 eur pro čtyři osoby, ve vysoké sezóně se cena vyšplhá až někde k úrovni 1700 až 2000 eur za noc.

Pohostinné Jordánsko a jeho divy

Blízký východ je obecně považovaný za problematickou oblast. Jordánsko je přesto jednou z nejbezpečnějších zemí na světě, která navíc ostatní státy předčí pohostinností místních obyvatel. Právě kvůli ní, kulturní historii a krásné krajině stojí tato země za návštěvu.

Jordánsko je historickou kolébkou prakticky všech civilizací světa a z jednotlivých období pak země nabízí nespočet památek z doby nadvlády Římanů, Nabatejců, muslimů nebo Byzantské říše. V zemi panují bezproblémové vztahy i napříč jednotlivými náboženskými skupinami, a tak je běžné, že narazíte na mešitu vedle kostela nebo v taverně na muslima pijícího čaj a diskutujícího s křesťanem, pijícím domácí pálenku Arak.

Hlavním tahákem Jordánska je bezpochyby skalní město Petra, které patří mezi novodobých sedm divů světa. Za jediný den není možné důkladně prozkoumat celé město, ale k návštěvě Petry to stačí. K nejvýše položeným chrámům lze vystoupat na velbloudech či oslech. Pro cestu zpět je možné využít koňský povoz. My jsme si vyzkoušeli velbloudy i oslíky. Jízda to byla vskutku zajímavá, zábavná, místy však hrůzostrašná. A to zejména v momentech, kdy se oslík nebezpečně přibližoval k okraji propasti. Průvodce však byl v naprostém klidu, oslíka jen okřiknul a ten dál pokračoval v cestě na vrchol.

Pokud chcete svou návštěvu Petry obohatit o speciální zážitek, nabízí se její noční prohlídka – 1,5 km dlouhou soutěsku budete mít osvícenou svíčkami. Na závěr stanete před nejznámějším budovou Petry – Pokladnicí –, která bude obklopena přírodním světlem ze svíček a loučí. A na vás zde bude čekat luxusní večeře. Luxusní nejen díky tajemné atmosféře tohoto místa, ale také bohatým výběrem jídel. Pokud byste chtěli okusit všechny místní speciality, nebude vám stačit jeden žaludek.

Dalším unikátem Jordánska je bezpochyby Mrtvé moře, nejníže položené místo na planetě. Salinita tohoto hraničního moře dosahuje až 30 %, což znemožňuje život veškerým organismům. Zde je dobré využít nabídky ozdravných programů, které mají velmi blahodárné účinky. Neobvyklým zážitkem je i samotné koupání v Mrtvém moři, kdy můžete doslova sedět na vodní hladině.

Údolí Rum je označováno za nejkrásnější poušť světa. Myslíme si, že je to trochu přitažené za vlasy, ale výlet v Jeepu, paragliding z pískovcových hor, let horkovzdušným balónem nebo výlet s nocováním v místním beduínském kempu si určitě každý užije. Vzhledem k tomu, že se Jordánsko rozprostírá přímo v biblické svaté zemi, je možné na jeho území navštívit například i místo, kde byl Ježíš Kristus pokřtěn Janem Křtitelem, nebo samotnou řeku Jordán.

Závěrem lze říci, že Jordánsko rozhodně není destinací, která by byla plná luxusu. Viděli jsme stav několika hotelů, které se jen stěží mohou rovnat 5* standardu. Ale pokud si chcete do své mapy udělat další křížek, podívat se na jeho zajímavé památky či navštívit Mrtvé moře, nabízí se možnost krátkého stop overu při cestě do Asie.

Ideální itinerář

Přílet do Ammánu – 3 denní pobyt u Mrvého moře – návštěva skalního města Petra – 4 denní pobyt v Aquabě s jednodenním nocováním v poušti Wadi Rum.
(Alternativa : pobyt u Mrtvého moře s možností výletů)

Letecké spojení do Jordánska (Amman):

  • Austrian Airlines přes Vídeň – nejlepší časy – špatný business
  • Turkish Airlines přes Istanbul – náročný noční let
  • Royal Jordanian (přímo z Vídně) – výborný business class a dobré časy