Příchuť Francie v severním Laosu

Čerstvě vařená káva zalévá svou vůní celou kavárnu. Rustikální nábytek evropského stylu doplněný orientálními soškami a obrázky spolu splývají v dokonalém souladu. Za pultem se připravují čerstvé croissanty a křupavé bagetky obložené salátem a sýrem, jako v každém druhém pařížském bistru. Jakmile se ale ručička hodinek posune na čtvrtou odpolední, poklidná francouzská atmosféra je ta tam. Z dáli se nejprve rozezvučí hluboké tóny gongu. Po chvíli se k nim přidají údery bubnů odkudsi za rohem. Monotónní rytmus se s přibývajícím bubnováním mění v synchronizovaný orchestr. Hladina v kávovém šálku se vlní do rytmu a vibrace prochází celým tělem. Bubnování sílí tak, že už ani není poznat směr, odkud přichází. Rytmy se zkrátka linou odevšad. Po pár minutách je z nenadání po koncertu.  Představení však nekončí. Na ulici se začnou objevovat holohlaví mladíci odění do oranžových rouch a každý kamsi pospíchá. Pouliční zmatky vzdáleně připomínají ruch před mraveništěm až do té doby, než se mnichové v stejnokrojích rozutečou do svých klášterů k večerní motlitbě.

Bujná vegetace prorůstající zástavbu a líně tekoucí vody Mekongu dávají z vrcholku hory Phousi, jejíž svahy město pokrývá, dojem, jako byste byli někde na poklidném venkově. Luang Prabang se věru nepodobá žádnému jinému městu v Jihovýchodní Asii. Prvky francouzské kultury, které se do Laosu dostaly v období kolonializmu, se natolik propojily s místním buddhismem, že vytváří nezaměnitelnou atmosféru. Francouzské kavárny dávají možnost odpočinku všem, kterým se zastesklo po evropském standardu. Luxusní butiky nabízející zboží vyrobené z asijského hedvábí kontrastují s ruchem typickým pro asijské ulice. Dominantou města je královský palác, který ale od vpádu komunistů zeje prázdnotou. Buddhistické chrámy jsou rozeseté na každém rohu, jak se sluší a patří pro správnou metropoli. Tou Luang Prabang býval až do dob, kdy ze strachu před barmskou invazí Laosané prohlásili hlavním městem Vientiane.

I každodenní rytmus je zde neobvyklý. Dlouho před svítáním místní připravují rýži a zákusky, které se nabízí mnichům. S příchodem dne se pak všichni obyvatelé města soustředí podél silnic. Klečící na koberečcích, bosky a nejlépe zahaleni v bílý šál vyčkávají na průvod. Oranžová roucha jsou vidět už zdáli. Mnich za mnichem přechází od jednoho věřícího ke druhému a mlčky přijímají dary. Nikdo nevydá ani hlásku. Jakmile je nádoba plná, žádný z mnichů neváhá zpětně vrátit obětinu některému z místních obyvatel. Celé procesí trvá několik desítek minut. Poté, co se všichni rozprchnou za povinnostmi všedních dnů, se už i zahraniční návštěvníci pomalu začínají probouzet k životu nic netušíc o tom, jaký mají za sebou zdejší obyvatelé rituál. Kolem desáté hodiny jsou už všechny kavárny plné a začnou převládat západní zvyky. Ne však na dlouho. S úderem prvního gongu se opět vrací k moci Asie. Po skončení večerní motlitby se život soustředí na pouliční trhy, kvůli kterým se uzavře i hlavní tepna města. Na asfalt se položí igelit a vzniknou jednoduché stánky. Zanedlouho ani nikoho nenapadne, že by tudy proudila auta či motorky.

Zelená hora a létající drahokamy

Ne, nejedná se o příběh z Tolkienova  Hobita, i když zdejší atmosféra je více než pohádková. V lesích, kde je vlhkost tak vysoká, že tu mlha stoupá vzhůru po celý den, kmeny a větve stromů jsou obtěžkány mechy a broméliemi, že už ani není vidět třeba jen kousek původní kůry, tak právě tady najdete malé létající drahokamy. Řeč je samozřejmě o kolibřících. A v okolí Monteverde (v překladu zelená hora) v Kostarice jich žije kolem 30 druhů.

Autobusem se dá do mlžného lesa pohodlně dostat za 4 hodiny. Tedy s velkou nadsázkou pohodlně. Posledních pár kilometrů vede přes rozbitou prašnou silnici. Každý kilometr trvá věčnost. Při zdolávání děr v cestě, kterých je tolik, že se jim už ani nedá vyhnout, se vozidlo houpe ze strany na stranu. Krajina v údolí kvůli zvířenému prachu není vidět. Ten i přes zavřená okna proniká do kabiny a dusí cestující. Kola z nenadání zpomalují a autobus zastavuje. Jak kouř hnědočerveného prachu pomalu usedá k zemi, začínají se v dáli rýsovat siluety lesa.

Turistickou Mekkou celé oblasti je Santa Elena, městečko plně vybavené na nápor turistů. Zdejší organizace je v celku pozoruhodná, protože navzdory naplněné kapacitě hotelů se tu nezdá být přelidněno. To zkrátka proto, že se v brzkých ranních hodinách návštěvníci rozutečou po okolních atrakcích. A k vidění je toho dost. Přímo ve městě je možné navštívit botanickou zahradu pyšnící se místními druhy orchidejí, které snad se svými pokojovými příbuznými sdílí jen název. Místní endemity dorůstají jen malých rozměrů a jejich květy jsou často fádní a nenápadné.

To, co k branám St. Eleny ale táhne naprostou většinu návštěvníků, je jedinečný ekosystém horských mlžných lesů. Kostarická příroda se těší abnormální bohatosti na všech úrovních, jak na ekosystémové, tak i na úrovni druhové. Za co vděčí poloze blízko rovníků, která dodává teplé a vlhké klima; rozdílným vlhkostním poměrům přicházejícím od obou pobřeží, ale hlavně pásu pohoří, táhnoucímu se od severu k jihu. Centrální horstvo nejen že se podílí na vzniku výškového gradientu a tím ještě umocňuje různorodost prostředí, ale dává navíc i možnost úniku od tropických veder v nížinách.

Jakožto základna pro americké vědce, Kostarika disponuje hlubokými znalostmi o své přírodě a ochotou předat je dál všem návštěvníkům. Jakmile ale necháte ruch informačního centra za zády, pohltí vás zelená džungle. Při sebemenším pohybu je kůže obsypaná krůpějí potu a po chvíli výšlapu se už z trička dá ždímat. Vlhkost je tak vysoká, že máte pocit, jako by kolem vás někdo konstantně rosil květiny. Tady se rodí oblaka. Obyvatelé pralesa o své přítomnosti dávají bez ustání vědět. Monotónní řev cikád jen občas přeruší ptačí melodie. V kontrastu zelených listů a bílých oblak ale netrénované oko nevidí ani živáčka. Čas od času se přes horské hřebeny přenese hluboký hrdelní řev. To jen tlupa příhodně pojmenovaných vřešťanů dává vědět, kdo je tu doma.

Opravdovým skvostem kostarických houštin jsou jen několik centimetrů velcí, pestře zbarvení kolibříci. Jejich peří pod určitým úhlem odráží duhové barvy, a tak jsou právem nazývaní létajícími klenoty. Potkat je v lese je často jen otázkou velké náhody. Pokud ale přece jen máte to štěstí, samotné pozorování je celkem snadné. Kolibříci jsou velmi teritoriální a ostych nepatří k jejich vlastnostem. Často zuby nehty brání oblíbený keř před případnými loupežníky a ptačí vetřelce s nasazením života odhání. K odpočinku si pak volí stále stejné větve.

Pokud by vám ale pátrání v pralese přišlo jako velká sázka do loterie, můžete kolibříky snadno pozorovat u krmítek, kde opeřenci hodují na nektaru z vody a cukru. Na krmítkách si nejde nevšimnout vysoké konkurence mezi ptačími čmeláky. Při pronásledování prosviští vzduchem takovou rychlostí, že zaznamenáte jen rozmazané zelené šmouhy. Sotva je jeden vetřelec odehnán, už zpoza rohu přilétá další. Pozorování na krmítku je velmi snadné, setkání z divoké přírody se ale zdaleka nemůže rovnat.

Místo, kam se určitě vrátíme

Měli jsme jasnou představu o týdenní dovolené – být v teple, když u nás je zima, nic nedělat, ležet u vody, číst knížky a dobře jíst a pít. Toto nejsou naše typické dovolené, většinou je pojímáme dosti akčně. O to víc jsme se těšili.

Při hledání vhodné destinace jsme narazili na relativně nový (otevřený byl začátkem roku 2013) resort Nizuc, v lázeňském městě Cancún.  Resort se nachází 10 min autem od letiště.

Doporučuji zajistit si odvoz do hotelu předem. Při východu z letiště vás přepadne hned několik  pracovníků agentur, ale vozů je omezený počet a zbytečně čekáte několik dlouhých minut, než na vás přijde řada.

Po kontrole na vrátnici resortu, vás auto zaveze ke vstupu na recepci, který na nás udělal dojem.  Stromy usazené mezi trávou ve čtvercových záhonech na hladině vody. V dálce moře. Od první sekundy bylo jasné, že jsme na správném odpočinkovém místě.

Se  synem jsme se usadili do pohodlných křesel, koukali na vodu a čekali až manžel vyřídí vše potřebné. Během chvíle nás golfovým vozíkem dopravili do „naší“ vilky.

Můžete si vybrat mezi Ocean suites nebo Garden pool villa, pokud pominu prezidentskou vilu. Mít vlastní bazének nás lákalo a byla to skvělá volba.

V resortu najdete několik restaurací, na lehký oběd je ideální Ni, na večeři potom Terra Nostra nebo Indochine. Obsluha, prostředí, výběr vín a jídel a jejich  prezentace je perfektní a není jim, co vytknout.

Pokud se vám nikam nechce je příjemné si nechat naservírovat večeři v zahradě nebo nechat si připravit romantickou večeři na mole.

I děti si přijdou na své v dětském klubu Winik, kde mají každý den zajímavý program, dílny a spoustu her. Větší děti mohou hrát tenis, ping-pong nebo zkusit paddle boarding.

Nizuc je oblíbeným místem i na víkend, kdy na můj vkus bylo na pláži a u bazénu plněji,  tak jsme raději upřednostnili zůstat v soukromí.

Nedaleko je Delfinarium. V případě, že jste ještě nikdy s delfíny neplavali, tak stojí určitě za to. A fotka (celkem drahá), na které vám dává delfín pusu, se v albu bude určitě vyjímat.

Opačným směrem je centrum, kde je celkem rušno a mohou vás přeci jen některé věci překvapit. Možná to nebudou ani živé reklamy na cokoliv, ani pánové s opičkou a papouškem, kteří za fotku chtějí 20 dolarů. Ale v části, kde byl shluk obchodů luxusních značek, potkáte pány v maskáčích výrazných barev a hlavně se samopalem přes rameno.  Pak si vzpomenete, jak se vás několik kamarádů před cestou ptalo, zda je to Mexiko bezpečné. Ale věřte, že Cancún je.

Doporučuji tedy jak na relaxační rodinnou dovolenou, tak i díky poloze resortu na aktivity jako je potápění a cestování za mayskou kulturou.

Nizuc je místo, kam se určitě zase vrátíme. Doufám, že neponíží svoji pomyslnou laťku, kterou postavili hodně vysoko a to zejména přístupem lidí, kteří v resortu pracují.